Ma neki szól a Boldog születésnapot – Halász Judit 78 éves lett

Mi mást is kívánhatnánk a Művésznőnek, mint azt, hogy legyen még sok ilyen szép napja – Halász Judit 78. születésnapját ünnepli.

Kétszer találkoztam Halász Judittal. Az elsőnél kisiskolás lehettem, én magam csak homályosan emlékszem az esetre, de a családi legendárium szerint abban a vidéki étteremben, ahol a művésznő asztala mögött kaptunk helyet, én olyan hangosan fújtam ki az orrom, mint amikor egy elefánt elfújja a születésnapi gyertyáit (már ha vannak neki, persze). Az egész étteremben nagy csend lett, és állítólag egy pillanatra a Művésznő népszerűségét elhomályosította a trombitahang, na meg anyukám szégyentől vöröslő feje, hogy a kiselefánt bizony hozzá tartozik…

A második találkozás több mint húsz évvel később esett meg, akkor már én voltam zavarban, amikor egy rendezvényen egymás mellé sodródtunk, és én alig mertem megkérdezni tőle valami épp aktuális dolgot, mert hát jaj, mégis csak A Halász Judit… ő viszont olyan derűvel, kedvességgel és szeretettel fordult felém – emlékszem, még a vállamat is megsimogatta -, hogy majd’ elbőgtem magam a meghatottságtól. Akkor aztán csorgó könnyekkel és orral trombitálhattam volna újra olyan hangosan, mint az a bizonyos húsz évvel azelőtti kiselefánt az étteremben.halász judit

Budapest, 2014. április 2.
Halász Judit színész a Hogy volt!? című tv-műsor felvételén, az MTVA Kunigunda utcai gyártóbázisának 7-es stúdiójában. A műsorban Bálint András színész munkásságára emlékeznek vissza pályatársaival.
MTVA Fotó: Zih Zsolt

Halász Judit nemcsak az én korosztályom számára legenda, az volt már az anyukámnak is. Sőt, boldogult nagymamám is ismerte a nevét, dalait, vagy abból a legalább negyven filmből minimum egy párat, amikben játszott – Szabó István Szerelmesfilmjétől a Fejes Endre regényéből készült Jó estét nyár, jó estét szerelemig. A színpadon olyan partnerei voltak, mint Ruttkai Éva, Páger Antal vagy Bulla Elma, de a legnagyobb rendezőkkel is együtt dolgozott.

A legtöbben mégis a gyerekdaloknak, meséknek köszönhetően ismerjük: talán nem túlzás, hogy minden magyar gyerkőc kívülről fújja a Micimackóról szóló dalát, vagy a Bóbitát. A „Hívd a Nagymamát” című lemeze néhány hónappal a megjelenés után platinalemez lett. Ő volt a mesélője a Mirr-Murr, a kandúrnak, sőt a Vizipók csodapók kalandjaiban is hallhattuk őt.

Számos díjjal tüntették ki, a Kossuth- és Jászai-díj mellett például a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével is. 2003-ban Örökös tag lett a Halhatatlanok Társulatában, 2008-ban pedig a Prima Primissima közönségdíját is megkapta. Ezek persze fontos elismerések, de amikor felém fordult ott, azon a rendezvényen, én úgy láttam, számára a legnagyobb elismerés a szeretet, és az a csillogás, amit a szemünkben lát, amikor ránézünk.

“Őrizd meg az emlékeid, és légy nagyon vidám” – ahogy a Boldog születésnapot című dalban énekli… ezt kívánjuk mi is a Művésznőnek, és persze azt, hogy legyen még sok ilyen szép napja!