Meghalt Benedek Tibor háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó

Megrázó hír: 47 éves korában meghalt Benedek Tibor. Már az sokkoló volt, amikor május 4-én bejelentette: a vízilabdával kapcsolatos összes tevékenységét megszakítja. Akkor már tudtunk súlyos betegségéről, de reméltük, ő lesz százból az egy, aki túléli.

A világ egyik legjobb balkezes vízilabdázója volt, háromszor nyert olimpiai bajnoki címet (2000, 2004, 2008). 2003-ban világbajnok lett Barcelonában, tíz év múlva ugyancsak a katalán városban lett újra vb-győztes, de akkor már a válogatott szövetségi kapitányaként.

A Magyar Vízilabda Szövetség közleménye

 Ma hajnalban örökre lecsukta szemét Benedek Tibor, a háromszoros olimpiai, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó legenda. Családja, csapattársai, az egész vízilabda társadalom és a szurkolók számára pótolhatatlan és felfoghatatlan űrt hagyva maga után.

Részvétnyilvánításaikat nyilvános felületeken tisztelettel fogadjuk. Családja kérésére kérjük mind a közvéleményt, mind a sajtó képviselőit, hogy tartsák tiszteletben e nehéz időszak játékszabályait. (vlv.hu)

Sokat elárul személyiségéről, hogy Kemény Dénes, aki már elnök volt ekkor, a legjobb döntésének nevezte, hogy Benedek kezébe adta az irányítást. Ő jelentette a döntőben is a különbséget. 

„Éreztem, hogy rejtőzik bennük egy olyan erő, ami minden felett áll, ami odáig vezetett, hogy mi akartuk legjobban ezt a sikert, amit pedig soha nem kell megmagyarázni” – a mai napig kiráz a hideg, ha visszagondolok erre a Benedek-mondatra. Álltunk a Picornell uszodában, és hallgattuk őt. Szinte szónokolt.Kemény Dénes és Benedek TiborKemény Dénes és Benedek TiborFotó: Czeglédi Zsolt / MTI

A róla írt első interjúban még nem így beszélt. Felnő a kis Benedek címmel jelent meg róla egy cikk 1989-ben a Népszabadságban, miszerint az ifjúsági Európa-bajnokságon győztes magyar válogatott egyik vezéregyénisége Benedek Tibor volt, aki három évvel volt fiatalabb, mint a többiek, de Szívós István már látta benne azt, ami később valamennyi szakembernek nyilvánvaló lett.

AKINEK A MEDENCE A JÁTÉKSZÍN, EZ VOLT A CIKK FELCÍME.

Ebben írtak arról, hogy nagyapja, Benedek Tibor, és édesapja, Miklós színészek voltak. A Játékszín természetesen az édesapára utalt. 

Benedeket orvosi javaslatra vitték el úszni, mert nyolcévesen gerincsérvet kapott, az úszást azonban nem szerette, a labda jobban vonzotta. Benedek akkora tehetség volt, hogy a Labdarúgás folyóirat csapatsportmellékletében is írtak róla 1990-ben. „Hazudnék, ha azt állítanám: a legjobb riportalany. Olykor még keresi a szavakat, néha meghúzza a vállát, aztán pedig kisfiúsan mosolyog” – így kezdődött Török László írása, amely kitért arra, hogy Benedek nem emlékezett, melyik csapat ellen mutatkozott be a felnőtt vízilabda-bajnokságban. 

A gyorsan jött siker könnyen megzavarhatja a fejét egy ennyi idős srácnak – írta Török. Könnyen elképzeli az ember, hogy neki mindig minden azonnal sikerül, és ez így is van rendjén, aztán egykettőre elszalad vele a ló. Vagy ha már vízilabdázóról van szó, akkor inkább a víziló. Ez volt a válasza:

Á, nem, arra azért vigyázok. Különben is a víziló nem olyan futós állat.

Benedeket először az 1991-es világbajnokságra vitték ki a felnőttcsapattal. Mindig könnyen észre lehetett venni a medencében, amikor energikusan felúszott a labdával. Azon a tornán, 19 évesen vb-bronzérmes lett. 1992-ben már olimpikon volt, 1996-ra pedig vezéregyéniség lett. 1997-ben Európa-bajnok lett a csapattal Sevillában, két év múlva az ő nevét skandálta a csapat, mert eltiltása miatt nem lehetett ott a firenzei medencében az Eb-n. Aztán jött három olimpia, az elsőn a döntőig nem ment neki a játék, az oroszok ellen aztán visszaszerezte az önbizalmát, és négy gólt is lőtt. A 2004-es címvédéskor már csapatkapitányként irányította a többieket, de utána egy szívbetegsége miatt átmenetileg lemondta a válogatottságot. 2007-ben visszatért, és 2008-ban, Pekingben harmadik olimpiai aranyát is megszerezte.

2010-ben, nyolc év együttélés után vette feleségül gyerekei, Mór és Barka édesanyját, Epres Panni modellt. Olaszországi házasságából született Ginevra, aki már 21 éves idén.Benedek Tibor az athéni olimpián 2004. augusztus 27-énBenedek Tibor az athéni olimpián 2004. augusztus 27-énFotó: Pierre-Philippe Marcou / AFP

Jöjjön egy nagy ugrás az időben és egy önvallomás, hogyan lett a csapatkapitányból hadvezér. 2019-ben mondta ezt, és ennél pontosabb leírást lehetetlen adni róla:

“Sosem volt különösen jó labdaérzékem, sosem fociztam, kosaraztam jól, nem dobtam különlegesen nagyot a labdával, és ma már ennél is kisebbet dobok. Nem vagyok kifejezetten sem erős, sem okos, nem úszom túlságosan jól, a vízfekvésem teljesen átlagos.

Gyerekkoromban tizenegyszer szúrták fel a fülemet, ugyanennyiszer tiltott el az orvos az uszodától. Szépen beszélni talán sosem tudtam, középiskolai eredményeim közepesek voltak, sosem gondoltam, hogy a mondataim hatással lehetnek másokra. A katonaságtól gerincsérv miatt felmentést kaptam, azóta már a nyakamban is van két porckorongsérv, 16 éve csuklószorítóval játszom, képtelen vagyok a kézfejemre támaszkodni. Először 2005-ben voltak problémáim a szívemmel, amik 2009-ben megismétlődtek.

Mégis, ha legvégül össze kellene foglalnom a sikereim okát, csak annyit mondanék, hogy mindig én akartam jobban. Ez az én tehetségem.”

A magyar férfi vízilabda-válogatott tagjai ünnepelnek Benedek Tibor szövetségi kapitánnyal a vízben, miután 8-7-re legyőzték a montenegrói válogatottat a barcelonai vizes világbajnokság döntőjében 2013. augusztus 3-ánA magyar férfi vízilabda-válogatott tagjai ünnepelnek Benedek Tibor szövetségi kapitánnyal a vízben, miután 8-7-re legyőzték a montenegrói válogatottat a barcelonai vizes világbajnokság döntőjében 2013. augusztus 3-ánFotó: Tony Albir / MTI / EPA

Ezt az akaratot láthattuk számtalanszor, összenőtt vele. Letaglózó és felfoghatatlan múlt időben beszélni erről az akaratról. Benedek ezt az akaratát magával vitte akkor is, amikor a II. kerületi, évről évre szeptemberben, a kerületi iskoláknak megrendezett Kaptató futáson már a gyereke indult, de beállhattak a szülők is. Be is állt. Esélyünk sem volt, hogy utolérjük.

Mindenki őriz egy képet róla, nekem ez a képem a kerületi futás. Bár lehetnének a góljai, a gólok utáni öröme, az olimpiai aranyak utáni öröme, amikor fekszik a víz felszínén. De akármire gondolok is, ez a kép most nem színes.

Benedek Tibor játékosként háromszoros olimpiai bajnok, egyszeres világ- és Európa-bajnok, két vb-ezüstöt és egy bronzérmet, valamint két Eb-ezüstöt és három bronzérmet szerzett. Egyszer nyert világkupát, kétszer világligát. Hatszoros magyar és szintén hatszoros olasz bajnok. A magyar válogatott szövetségi kapitányaként 2013-ban világbajnoki aranyat, 2014-ben a budapesti Eb-n ezüstérmet, 2016-ban Eb-bronzot nyert. Négyszer választották az év magyar vízilabdázójának, bekerült az úszósportok Hírességek Csarnokába, megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét, középkeresztjét és középkeresztjét a csillaggal.

Borítókép: Benedek Tibor a Millennium Masters játékosa a vízilabda All Star-gálán a Duna Arénában 2018. július 31-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd